Slunečnice roční květ 40g Helianthus annus flos cons.

55,00 

+ Free Shipping
Katalogové číslo: ds67942936 Kategorie: ,

Helianthus annus flos.   . V žlutých květech byl nalezen flavonoid quercimeritrin, kumarínové glykosidy, triterpenové saponiny, karotinoidy, antokyany, třísloviny, cholin, betain, hořký helianthin a minerální látky. Květovou drogu můžeme podávat samostatně nebo v libovolné směsi. Nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky, ani kontraindikace, a droga je proto vhodná i k podávání těhotným a kojícím ženám. 1 čajovou lžičku přelít 3 dcl vařící vody, vyluhovat 15 min. popíjet 2x denně. Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, , Česká republika 

Helianthus annuus flos. V ľudovom liečiteľstve sa užíva vnútorne ako prostriedok ktorý znižuje horúčku, zlepšuje trávenie, znižuje potenie. Bola tiež preukázaná stimulácia činnosti pečene. Aplikovaná zvonka dokáže droga liečiť hnisavé kožné afekcie, zápaly a zaparenia. Obsahuje flavonoid quercimeritrin, kumarínové glykozidy, triterpenové saponíny, karotinoidy, antokyány, triesloviny, cholín, betaín, horký helianthin a minerálne látky. 1 čajovú lyžičku preliať 3 dcl vriacej vody, vylúhovať 15 min. popíjať 2x denne.

Slunečnice obecná
Fructus helianthi, Semen helianthi, Flos helianthi, Flos helianthii anni, Semen helianthii anni Semeno slunečnice
Slnečnica ročná Gemeine Sonnenblume Podsolnečnik odnoletnyj Common Sunflower
Semena slunečnicových nažek obsahují asi 50% výborného oleje. Jako semena se někdy nesprávně označují plody čili nažky – Fructus helianthi. Acylglyceroly tvoří především kyselina linolová (kolem 60% – složka vitamínu F), olejová (25%). Asi 10% připadá na nasycené mastné kyseliny (palmitová, stearová, myristová a arachová). Dále se zde vyskytují bílkoviny, polysacharidy aj. Semena také obsahují hojnost potaše (uhličitanu draselného). Květní úbory obsahují především barviva (karotenoidy), triterpenové alkoholy faradiol a arnidiol, třísloviny, betain, cholin, kyselinu solantovou, flavonoidy (např. kvercimeritrin, kvercetin) a minerální látky. Přítomny jsou i triterpenové saponozidy (m.j. heliantozidy A, B, C a jejich triterpenový aglykon kyselina echinocystová), hořké seskviterpenové laktony, antokyanový glykosid, organické kyseliny, karotenoidy (taraxantol, luteol), cholin a xantofyl. Uvádí se i hořký heliantin, provitamín A a silice.
Květovou drogu můžeme podávat samostatně nebo v libovolné směsi. Na vnitřní užívání se květ většinou kombinuje. V práškované formě se ordinuje 2-6 g květu denně.Infusum Floris helianthi je 3-5% zápar (1 lžíce drogy na sklenici vody se nechá postát 20 minut): denně se užívá 2-3x 1/2 sklenice.Nebo:Vhodný je i zápar z čerstvých květů (lžička květů na 3 dl vody), případně odvar z usušených květů (vařit maximálně 3 minuty). Zápar i odvar se pije ráno i večer 40-60 minut po jídle (po 1 dl).Nejvýhodnější aplikací je Tinctura helianthi (20 g květu se zaleje 100 ml 70% etanolu a maceruje 14 dní) se užívá 2-3x denně po 20-40 kapkách v kalíšku vody, vždy 20 minut před jídlem. Slouží jako stomachikum-digestivum (prostředek pro povzbuzení chuti k jídlu).Semen helianthi se užívá jako 3% zápar z rozdrcených plodů v dávce 2-3 šálky denně (15 minut nechat stát).Vezmeme 10 g eukalyptového oleje a 40 g tinktury z květů slunečnice, smícháme a dokonale před použitím protřepeme. Užíváme 3krát denně 20 až 25 kapek pro podporu vykašlávání a proti skleróze.
Na obklady nebo omývání se připravuje 5% odvar – Decoctum Floris helianthi (1 a 1/2 lžíce květů na sklenici vody (opatrně vařit 3-5 minut, přecedit). Užívá se jako adstringens.Když začnou dozrávat semínka, odřízneme celý úbor slunečnice, rozřežeme na malé kousky a zalijeme lékárenským denaturovaným lihem, naředěným na koncentraci 65%, přidáme hrst mýdlových vloček nebo nadrobno nakrájeného mýdla a dobře promícháme. Poté nádobu vystavíme na 10 dnů na sluníčko a procedíme. Množství použitého lihu se bude podle velikosti slunečnicového květu pohybovat mezi půl až jedním litrem. Používáme jako výborné protirevmatické mazání.
Jako náhradní droga slunečnicového květu při zevní aplikaci se používá Flos Arnicae.
Pro všeobecnou znalost slunečnice záměna nepřichází v úvahu.
Jednoletá bylina vysoká až 300 cm, se střídavými stopaktými listy na přímém stonku zakončeném převislým úborem, který má průměr 15-40 cm. Květy terče jsou rourkovité, hnědé, okrajové jazykovité květy žluté, dlouhé až 10 cm. Kvete v červenci-říjnu a doba kvetení trvá 30-40 dní. Plody jsou jedlé čtyřboké, trochu sploštělé nažky.
Rostlina pochází se Severní Ameriky. Pěstuje se na polích i v zahradách, a to v několika odrůdách.
Slunečnici se daří všude tam, kde dozrává víno a kukuřice. Její vegetační doba je asi 100-200 dní. Roste sice na každé půdě, ale slušné výnosy dává pouze na lehkých, vápnitohlinitých, živinami bohatých, teplých a slunných půdách. Vysévá se v metrovém sponu tak, že se dávají vždy 3-4 semena ve vzdálenosti 1 m a při protrhávání se nechají na místě pouze nejsilnější semenáčky. V dalším vývoji se ponechají každé rostlině nanejvýš 2-3 úbory, ostatní větve se ulomí. Před úplným uzráním se terče s kusy stonků uříznou a zavěsí na suchých vzdušných místech, kde se nechají dozrát.
Sběr květních úborů nemá u nás tradici ani v lidovém léčitelství, i když jinde se běžně používá. Předmětem sběru jsou okrajové jazykovité žluté květy (červen-srpen). Plody se sbírají od srpna do října.
Květní úbory se suší běžným způsobem. (EAN: 8594056696468)

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Slunečnice roční květ 40g Helianthus annus flos cons.“

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík