Ploštičník evropský kořen 50g Cimicifuga europaea radix cons.

153,00 

+ Free Shipping
Katalogové číslo: ds12114770 Kategorie: ,

Cimicifuga europaea radix cons.   . Ploštičník obsahuje fytoestrogeny, triterpenické glykosidy, dále například třísloviny, estery kyseliny fukinolové a p-hydroxybenzylvinné, kyselinu kávovou, salicylovou, silice aj. V současnosti je kořen hlavně tzv. ženským prostředkem a v homeopatii se droga pokládá za důležité stimulans při funkčních poruchách ženského cyklu. Předávkování vede k nevolnosti zvracení, únavě, k  zrakovým a nervovým poruchám. Těhotenství a období kojení je nevhodné pro užití drogy. 1pol. lžíci přelít 0,5l vařící vody, vařit 5min. vyluhovat 10min popíjet 1x denně. Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, , Česká republika

Cimicifuga europaea radix cons. Ploštičník obsahuje fytoestrogény, triterpenické glykozidy, ďalej napríklad triesloviny, estery kyseliny fukinolovej a p-hydroxybenzylvinnej, kyselinu kávovú, salicylovú, silice a iné. V súčasnosti je koreň hlavne tzv. ženským prostriedkom a v homeopatii sa droga pokladá za dôležité stimulans pri funkčných poruchách ženského cyklu. Predávkovanie vedie k nevoľnosti zvracaniu, únave, k zrakovým a nervovým poruchám. Tehotenstvo a obdobie dojčenia je nevhodné na použitie drogy. 1pol. lyžicu preliať 0,5l vriacej vody, variť 5min. lúhovať 10min popíjať 1x denne.

Cimicifuga foetida L., Actaea foetida auct., Cimicifuga europaea Špič. ranunculaceae – pryskyřníkovité
 

Rhizoma cimicifugae, Radix cimicifugae
oddenek ploštičníku
 

Ploštičník európsky
Wanzenkraut
Klopogin evropejskij
 
Účinné obsahové látky reprezentuje cimicifugin (cimifugin, racemozin – 15-20%, pryskyřičnatá masa nejednotné skladby, směs pryskyřic a hořkých látek), silice a hormonům podobné substance; mimo kyselin (hesperidinová, salicylová, metoxyskořicová aj.) jsou to třísloviny, cukry a ve stopách se uvádějí i látky alkaloidního charakteru.
?? cimicifugin, cimifugin, racemozin, pryskyřice, hořké látky, silice, hormony, kyselina hesperidinová, kyselina salicylová, kyselina metoxyskořicová, třísloviny, cukry, alkaloidy
 
Pryskyřice způsobuje na kůži zčervenání a puchýřky a při vnitřním užití vyvolává poruchy trávení, dušení až delirium. Z toxikologického hlediska nemá droga nepříjemné vedlejší účinky. Její případné použití je však vzhledem ke specifitě indikací výlučně záležitostí lékaře.
 
Obvyklé dávky jsou 0,5-1 g denně. Podává se 0,5-4 g prášku nebo 10 kapek tekutého extraktu vícekrát denně, případně 2-4 lžičky tinktury.
 
Trvalá bylina se 60-200 cm vysokým stonkem s dvojitě peřovitě složenými, střídavými listy, s vejčitými, nestejně dvojitě pilovitými listy (koncové lístkyjsou trojitě zářezové). Složené koncové střapce tvoří pravidelné oboupohlavní, čtyřpočetné a volnolupínkové květy s nazelenale bílými korunami, velkým počtem tyčinek se 4-5 lepkavě chlupatými semeníky. Plody jsou měchýřky.
 
Rostlina se nachází v listnatých lesích o nížin po horské pásmo na humózních vlhkých půdách.
 
Předmětem sběru ploštičníku evropského je oddenek s kořeny, který se vykopává na podzim po dozrátí plodů.
 
Oddenek se běžným způsobem suší.
 
Droga má zvláštní pach a ostrou chuť.
 
Homeopatie používá čerstvý oddenek s kořeny a připravuje se z něho esence nebo roztíratelný přípravek TEEP. TEEP v tabletách se v homeopatii dávkuje 4-5krát denně 1 tableta.

  (EAN: 8594056691852)

Recenze

Zatím zde nejsou žádné recenze.

Buďte první, kdo ohodnotí „Ploštičník evropský kořen 50g Cimicifuga europaea radix cons.“

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík