. Ginkgo biloba folium. Je to asi nejstarší rostlina na naší planetě. Droga je doslova přeplněna nejrůznějšími flavonoidy, dále v ní nacházíme terpenické laktony, organické kyseliny, fenolické látky, karotenoidní barviva, sacharidy a další látky. 1 sáček na 0,2l vařící vody, vyluhovat 10 minut. Popíjet 2x denně. Skladovat v suchu při teplotě do 25 °C. Uchovávejte mimo dosah dětí! Výrobek nenahrazuje pestrou stravu. Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, , Česká republika
Ginkgo biloba folium. Je to asi najstaršia rastlina na našej planete. Droga je doslova preplnená najrôznejšími flavonoidy, ďalej v nej nachádzame terpenické laktóny, organické kyseliny, fenolické látky, karotenoidná farbivá, sacharidy a ďalšie látky. 1 vrecko na 0,2l vriacej vody, vylúhovať 10 minút. Popíjať 2 x denne. Skladovať v suchu, pri teplote do 25 °C. Uschovávajte mimo dosah detí! Výrobok nenahradzuje pestrú stravu.
Folium ginkgo bilobae List jinanu
salisbúria ginkgo dvojlaločné Zweilappiger Ginkgo ginkgo Ginkgo Miłorząb
Listy obsahují značné množství flavonoidů – přírodních látek glykosidického typu, souborně označovaných jako bioflavonoidy (včetně ginkgolidu). Většina flavonoidů jsou přírodní barviva a mnohé rostliny zbarvují do žluta. Drogy s obsahem flavonoidů je možno dělit ze stránky terapeutického použití zhruba do tří skupin: 1. ovlivňují permeabilitu drobných kapilár a jejich fragilitu. 2. mají vliv na určitá onemocnění srdce a krevního oběhu. 3. mají rozličné účinky- obvykle podporují účinek některých jiných (hlavních) obsahových látek, jako např. saponinů v močopudném účinku apod. Novější farmakognostické drogové systémy proto vyčleňují jako zvláštní skupinu flavonoidní drogy (patí mezi ně např. květ černého bezu, květ trnky, plod hlohu aj). Klasická flavonoidní droga je routa vonná a z ní izolovaný flavonoid rutin, užívaný hlavně při zvýšené flagilitě kapilár, známý dále zevně i vnitřně jako ochranná látka proti světlu, s jinými flavonoidy používaný jako antioxidans pro tuky, máslo a podobné látky v potravinářském průmyslu a jinde. Účinné obsahové látky listů tvoří uvedené flavonové glykosidy (jejich aglykony jsou např. kvercetin, izoramnetin a kampferol). Dále je obsažen sitosterol, laktony a anthocyanin. Plod obsahuje v oplodí 75% vody, 25% sušiny a v ní 1% minerálních látek, dále oplodí obsahuje údajně hodně kyseliny máselné, gumu, cukr, třísloviny, kyselinu citronovou, pektin a chlorofyl. Dále jsou obsaženy mastné kyseliny a bioflavonoidy.
Ačkoli z odborného hlediska nelze proti míchání jinanových listů do čajů nic namítat, dooručujeme raději samostatnou aplikaci jinanových přípravků.Drogu podáváme velmi častro v kombinaci s pravým zeleným čajem, jinan v kapkách, odvar z čaje po sklenicích. Při léčbě následků mozkové příhody terapii doplňujeme masáží postižených míst yzopovým olejem.Výtažek z mladých listů jinanu: – na 1 litr 60% lihu dáme 250 g čerstvě nakrájených listů, necháme 3 týdny louhovat (můžeme opakovat). Užívá se 2-4x denně 25 kapek tohoto extraktu – v akutních případech 4×40 kapek.Z listů je možné připravovat nálev nebo krátkodobě vařený odvar, v praxi ovšem dáváme přednost tinktuře, která se dávkuje ženám 2 až 3krát denně po 20 kapkách, mužům pak 2 až 3krát denně po 25 kapkách.
Je to dvoudomý nahosemenný strom s nepravidelnou širokou nebo kuželovitou korunou a se střídavými, stopkatými, dvojlaločnými listy na krátkých a silných brachyblastech (= zkrácené boční větvičky nesoucí listy nebo listy a květy). Samčí květy jsou v řídkých jehnědách, samičí jednotlivě v paždích listenů. Na společné dlouhé stopce bývá dvojice vajíček, ze kterých pouze jedno dozrává na velkou, žloutnoucí peckovici velikosti lískového ořechu dole s nepatrným míškem. Peckovice jsou jedlé. Od všech ostatních nahosemenných rostlin se jinan pozná podle typických kožovitých a ploských listů, na podzim žloutnoucích a opadávajících. Listy jinanu nemají střední páteř, oproti jiným stromům.
Tato dřevina pochází z Japonska a Číny a u nás se pěstuje jako rarita.
Sbírá se list v oblasti přirozeného výskytu, u nás se nesbírá ani nevykupuje. List se sbírá na jaře a v časném létě, nejlépe kolem čtrnácté hodiny. V době plné zralosti se někdy sbírá i plod. (EAN: 8594056694822)
Reviews
There are no reviews yet.