Sorbus aucuparia fructus. . Droga obsahuje kyselinu sorbinovou, parasorbinovou, četné jiné organické kyseliny, tříslovinu, pektin, vitamíny a karotenoid sorbusin, glukózu, sorbit, sorbózu, třísloviny, pektiny, antokyany, silici, flavonoidy a hořčiny. Obsahuje asi 14 % cukrů, vitamín C a provitamin A. Čerstvé plody obsahují kyselinu parasorbinovou a další ne zcela přesně definovatelné látky, které mohou přivodit příznaky lehké otravy. Sušením se tyto látky eliminují. macerát, 2 polévkové lžíce přelít 7 dcl studené vody (převařené), macerovat 8 hod. Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, , Česká republika
Sorbus aucuparia fructus. Droga obsahuje kyselinu sorbinovú, parasorbinovú, početné iné organické kyseliny, trieslovinu, pektín, vitamíny a karotenoid sorbusin, glukózu, sorbit, sorbózu, triesloviny, pektíny, antokyány, silicu, flavonoidy a horčiny. Obsahuje asi 14% cukrov, vitamín C a provitamín A. Čerstvé plody obsahujú kyselinu parasorbinovou a ďalšie nie celkom presne definovateľné látky, ktoré môžu privodiť príznaky ľahkej otravy. Sušením sa tieto látky eliminujú. macerát, 2 polievkové lyžice preliať 7 dcl studenej vody (prevarenej), macerovať 8 hod.
Fructus sorbi acupariae, Bacca sorbi, Flos sorbi acupariae, Folium sorbi acupariae Plod jeřábu ptačího
jeřabiny, divá breskyňa, jarab obyčajný, jarabok, jeráb, skoruše, jarabina obyčajná, jariabok, skoruša, jeřáb, jeřabina jarabina vtáčia e Wilde Vogelbeere, Eberesche rjabina obyknovennaja Rowan Tree Jarzębina
Účinné látky v plodech tvoří hlavně organické kyseliny – kyselina sorbová (v nezralých plodech parasorbová /paraskorbová/ – parasorbinová – 0,04%), L-askorbová (O,1-0,2% – asi dvojnásobek než v citronech), sorbinová, jablečná, vinná, citronová, sacharidy (glukóza, sorbit, sorbóza, sorbitol aj.), třísloviny (označované i jako kyselina sorbitaninová), pektin (asi 1%), karotenoidy (beta-karoten a sorbuzin), antokyany (glykozid kyanidin), silice, rutin, flavonoidy (rutin, kvercetin), hořčiny, provitamín A a do 10% alkoholu (D-sorbitol). Byl prokázán vitamín P. Obsahové látky květní drogy nejsou ještě dostatečně prozkoumané. Jsou příbuzné účinným látkám plodů, ale mají jiné procentuální zastoupení. Údajně obsahují i rostlinné hormony podobné ženským hormonům. Květy mj. obsahují i antokyanový glykosid, karotenoidy, trochu slizu, organické kyseliny a minerální soli. V semenech a v listech se nachází glykosid amygdalin, který se štěpí na jedovatý kyanovodík a flavonoidy.
Sušené jeřabiny se mohou po předchozím podrcení běžně přidávat do čajových směsí, zejména při protirevmatické léčbě.Jedna kávová lžička plodů na šálek macerátu, vyluhovat asi 8 hodin při obyčejné teplotě – užívá se každý druhý den.Nebo:Obyčejně se žádoucí terapeutický efekt dosáhne celodenní dávkou plodů 1,5 g. Macerát se připravuje z 1 kávové lžičky na šálek vody (maceruje se asi 8 hodin při pokojové teplotě): užívá se každý druhý den.Nebo:Vnitřně se užívá macerát (1 lžička rozdrcených plodů na šálek vody) jako prostředek regulující střevní činnost (při průjmu a zácpě) a jako močopudný prostředek v dětském lékařství.Nebo:Macerát se vyluhuje nejméně 6 hodin a podávají se 2 až 4 sklenice nebo 3 až 4 sálky denně.
Užívá se i 15 g plodů na 200 ml záparu – 3-4x denně lžíce.Nebo:Zápar se připravuje z 1 lžíce plodové drogy na 1 šálek vody: užívá se po 1 lžíci 3x denně.Nebo:Nálev z květů jeřábu se připravuje z 1 čajové lžičky na sklenici vody, 3krát denně před jídlem.
Vyšší dávky se používají při přípravě odvaru, například Decoctum Fructus sorbi (1 lžíce rozdrcených plodů na 1 a 1/2 sklenice vody), který se užívá po 1/3-1/2 sklenice 2-3x denně.Nebo:Ze lžičky drcených plodů na 2,5-4 dl vody se připravuje odvar (pije se 2-3x denně po 1-1,5 dl).Nebo:Podobně se připravuje i odvar z květní drogy.Nebo:Odvar se připravuje ze lžičky květů na 2,5-4 dl vody (vypít na dvakrát během dne).
Čerstvá šťáva se užívá po lžičkách několikrát denně.Nebo:Šťávu z čerstvých plodů je možno svařit s polovičním množstvím cukru na sirup – užívá se po lžičkách 3-5x denně.Nebo:Sirupus sorbi (připravuje se ze šťávy čerstvých plodů, které se povaří s polovičním množstvím cukru), se užívá po kávových lžičkách 3-5x denně.Jako léková forma se doporučuje slazený jeřabinový výtažek, který je prý spolehlivý a zcela neškodný při úporných zácpách hlavně u dětí. Dávky se doporučují v množství 20 kapek až 1 lžíce až 3x denně vždy 2 hodiny po jídle. Stolice se má dostavit do 10 hodin po vyžití celé denní dávky.Sušené jeřabiny můžeme pomlet na prášek a několikrát denně podáváme při průjmových onemocněních půl až jednu čajovou lžičku.
Plody se užívají jako částečná náhrada za brusinky.
U nás roste 10 druhů jeřabin. Ne všechny jsou však domácí a ne všechny mají jedlé plody. Většinou jejich zralé plody – červené kulaté malvice – je možno považovat za lesní ovoce, i když často pocházejí z pěstovaných druhů. Nejvýznamnějším zástupcem je jeřabina ptačí a jeřáb oskeruše (Sorbus domestica L.).
Keř, častěji strom vysoký 16-18 m s kulatou korunou a světle šedou kůrou, později podélně rýhovanou. Větve jsou za mlada plstnaté, později lysé, šedé nebo červenohnědé. Listy jsou nepárovitě peřovitě složené, se 4-9 jařmy, lístky kopinaté až vejcovité, sedící, na okraji pilovité nebo dvojitě pilovité. Na líci jsou lístky jen řídce chlupaté, na rubu hustě chlupaté. Květy bílé, drobné, uspořádané v chocholíkatých metlicích. Kalich je 5-cípý, vcelku velmi malý, korunu tvoří 5 okroulých bílýh korunních lupínků 4-5 mm dlouhých. Tyčinek je 20 a jsou tak dlouhé, jako korunní lístky. Semeník má nejčastěji 3 volné čnělky. Květy mají nepříjemný pach. Kvete v květnu-červnu. Plody jsou kulaté červené nebo žluté holé malvice se 3 semeny.
Roste v horských lesích. Ve vyšších polohách jej často vysazují do alejí a parků. Má v oblibě teplý humus i mírně suchou, hlinitou a hlinito-písčitou půdu. K plné plodnosti potřebuje 8-10 let. Snese chudé půdy i drsné klima.
Předmětem sběru jsou zralé červené a nepoškozené plody (říjen-listopad). Sbírají se plody jeřábu ptačího (Fructus sorbi acuparii) či oskeruše (Fructus sorbi domestici) koncem srpna a v září. Méně často je předmětem sběru květ (Flos sorbi acuparii), který se sbírá nejlépe mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne v době plného rozkvětu, což bývá zpravidla v květnu.
Plody se suší rychle – nejlépe umělým teplem, aby si zachovaly původní barvu. Poměr seschnutí je asi 6:1. Skladované plody je třeba přesoušet, aby se nazapařily. Suší se nejprve ve stínu, potom na slunci. Doporučuje se sbírat celá plodenství a ta po zavadnutí dosoušet umělým teplem, ale ne v troubě, byť otevřené, protože je zde nebezpečí spálení nebo připálení. Nejlepší je sušení v sušárnách.
Oranžověčervené plody mají trpce jablkový pach a nahořklotrpkou chuť. Droga je bez pachu, chuti kyselé, škrablavé až trpké. (EAN: 8594056693429)
Reviews
There are no reviews yet.