. jestřabina nať, fazole plod bez semen, mařinka nať, jmelí nať, rakytník plod, vrbovka nať, stevie výtažek (steviosid), ostropestřec plod. Výrobek neobsahuje žádné chemické ani jiné doplňky. 1 sáček přelít 0,2l vařící vody. vyluhovat 20 min. Skladovat v suchu při teplotě do 25 °C. Uchovávejte mimo dosah dětí! Výrobek nenahrazuje pestrou stravu. Milota s.r.o., Záhumení 168, 74285 Vřesina, , Česká republika
jastrabina vňať, fazuľa plod bez semien, marinka vňať, imelo vňať, rakytník plod, vrbovka vňať, stévia výťažok (steviosid), pestrec plod. Výrobok neobsahuje žiadne chemické ani iné doplnky. 1 vrecko zaliať 0,2l vriacej vody. Lúhovať 20 min. Skladovať v suchu, pri teplote do 25 °C. Uschovávajte mimo dosah detí! Výrobok nenahradzuje pestrú stravu.
Herba stevii nať stevie
Nejdůležitějšími obsahovými látkami rostliny jsou diterpenoidní glykosidy – steviosid (syn. steviosin, eupatorin, rebaundin), rebaudiosid, dulcosid a steviobiosid, které jeou využívány jako vynikající nekalorické sladidlo. Steviosid je 300krát sladší než sacharosa. Steviosid je obsažen v množství do 10% (v čerstvých listech). Dále je obsažen steviol, steriosid a dulcosid. Dále droga obsahuje longipiny, fenylpropanoidy a flavony jako quercetin, avicularin a guayaverin. Přítomny jsou i kyseliny kávová a chlorogenová a deriváty kumarinu scopoletin a umbellipheron. ?? glykosidy, steviosid, steviosin, eupatorin, rebaundin, rebaudiosid, dulcosid, steviobiosid, longipiny, fenylpropanoidy, flavony, quercetin, avicularin, guayaverin, kyselina kávová, kyselina chlorogenová, deriváty kumarinu, scopoletin, umbellipheron.
Drogu je možné podávat samostatně i v nejrůznějších směsích. Antimikrobiální účinky drogy vyniknou zejména v kombinaci s řepíkem, tymiánem, šalvějí a s listem pravého čajovníku (zelený čaj). Nálev připravujeme běžným způsobem.
Stevie cukrová je vytrvalá rostlina s kořenovým systémem rozloženým mělce pod půdním povrchem. Stonek dosahuje asi 0,6 – 1,5 metru výšky a hojně se větví. V mládí jsou stonky a listy hustě chlupaté, později je odění řidší. Listy jsou vstřícné, světle až tmavě zelené, s čepelí až 80 mm dlouhou a až 35 mm širokou, úzce deltovitou až obvejčitou a v horní části výrazně vroubkovanou. Úbory jsou rozloženy v koncové části stonku i větví a tvoří je 3 až 5 oboupohlavních květů, drobných, bílých až narůžovělých a rourkovitých. Plodem je drobná, tmavě hnědá, ochmýřená nažka. Semena poměrně rychle ztrácí klíčivost, která je i tak poměrně nízká.
Stevie pochází z hraniční oblasti mezi Paraguají a Brazílií, kde je rozšířena v nadmořské výšce od 200 do 600 metrů, často na blatech nebo březích vodních toků, ale též v travnaté pampě na tufech. Je jedním z asi 150 druhů Stevia, ovšem pouze tento druh obsahuje sladké látky. Vhodnými oblastmi pěstování jsou polohy, kde se daří citrusovým plodinám.
V současnosti se hojně pěstuje – v Japonsku, USA, v Rusku, Bulharsku, SRN, ale i na Slovensku v okolí Staré Ďaly a pokusně i u nás. Ve vinorodých oblastech, například na Moravě, je možno stévii pěstovat jako tradiční papriku, se sklizní nati ve dvou sečích a výnosem kolem 4 tun suché hmoty z hektaru, a to při obsahu až 10% steviosidu.
Předmětem použití je nať. (EAN: 8594056690824)
Reviews
There are no reviews yet.